Klein helpt Groot in de Telegraaf

Mkb en grootbedrijf slaan handen ineen

Het aantal snelgroeiende mkb’ers in ons land moet de komende vijf jaar verdubbelen door kennis en ervaring uit te wisselen met het grootbedrijf.

Het platform voor groeiende ondernemers, Port4Growth, MKB-Nederland en tien grote bedrijven slaan daarom de handen ineen. Vanaf volgende maand worden er twintig landelijke en regionale bijeenkomsten georganiseerd, waar 400 mkb-bedrijven en grote concerns zoals Randstad, PostNL en ING aan deelnemen.

Volgens directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland is ons land rijk aan ondernemers. ,,Relatief gezien zijn dat er zelfs meer dan in de Verenigde Staten. Maar we constateren ook dat het mkb grote moeite heeft om door te groeien. Tijdens een groeifase is er veel werk aan de winkel voor kleine ondernemers. Er komt van alles op ze af, de regelgeving, financiering, de export naar het buitenland. Dan is de expertise van grote bedrijven zeer welkom.”

Directeur Joop de Jong van Port4Growth sluit zich daarbij aan. ,,Iedereen kent het grootbedrijf, maar niemand weet waar de voordeur zit. Daarom is het van groot belang om de verschillende partijen bij elkaar te brengen.”

De Jong zegt dat mkb-bedrijven staan te springen om hulp van de grote ondernemingen. ,,Het gaat vooral om mkb’ers die op het punt staan te professionaliseren. Zij willen vanwege de groei die ze doormaken een nieuw management en nieuwe systemen. Maar ze krijgen ook te maken met allerlei procedures. Verder is het van belang hoe je als mkb’er kunt internationaliseren en je merk op verschillende markten kunt positioneren. Grote bedrijven hebben dat traject al meegemaakt.”

Zo heeft het bedrijf Voiceworks uit Almere, producent van communicatiemiddelen voor de zakelijke markt, in ruim tien jaar tijd een forse groei doorgemaakt. Directeur Ruud van der Aar zette de onderneming in 2005 op met nog drie aandeelhouders. Inmiddels heeft Voiceworks 184 werknemers in dienst en is het bedrijf goed voor een omzet van €40 miljoen.

Maar daar stoppen de ambities niet. ,,We willen binnen vijf jaar een Europese speler worden met een omzet van ongeveer €100 miljoen ”, zegt Van der Aar. Hij is daarom op zoek naar samenwerking met het grootbedrijf. „We zijn benieuwd hoe zij tegen onze groeiplannen aankijken. Hoe kan ik mijn organisatie het best inrichten en waar vind ik de beste werknemers? Bovendien kunnen de grote bedrijven weer profiteren van onze innovatieve plannen en creativiteit.”

De intensieve samenwerking tussen het mkb en het grootbedrijf moet ervoor zorgen dat het aantal snelgroeiende mkb’ers de komende vijf jaar verdubbelt tot 10.000. „Dat is goed voor de werkgelegenheid en de Nederlandse economie”, zegt Visser.

Port4Growth-directeur De Jong: ,, Als we de contacten nog intensiever kunnen maken, dan kan het aantal zelfs meer dan verdubbelen. Vanuit het grootbedrijf is er veel animo, omdat zij ervan overtuigd zijn dat we samen verder komen.”

Uitzender Randstad is een van de grote ondernemingen die zich heeft aangesloten bij het project. Het concern barst van de kennis over personeelszaken. ,,Voor snelgroeiende mkb’ers is het van groot belang dat ze talentvol en goed personeel aannemen. Het moet om werknemers gaan die passen bij het bedrijf en die zich verder kunnen ontwikkelen zodat de onderneming kan groeien en niet stagneert”, zegt operationeel directeur Peter Feld.

Bovendien wil Randstad mkb’ers waarschuwen voor bepaalde valkuilen. „Groeiende mkb’ers moeten ervoor zorgen dat ze de interne organisatie op niveau houden. Het is belangrijk om de taken en verantwoordelijkheden binnen een team goed te verdelen. Op die manier kun je de kwaliteit van je product en onderneming waarborgen”, aldus Feld.

’Samen komen we verder’

Terug naar nieuwsoverzicht